tisdag 30 juni 2015

Dinnertime at our place




Jag kände att jag inte riktigt kom in i sommarledighetsfeelingen.....

Vad kan vara bättre då än att bjuda in ågra grannbrudar på tjejmiddag?





Pyssla med middagsfixet hela dagen som att baka små rosa maränger till desserten redan tidigt tidigt innan någon annan vaknat.






Att ta riktigt god tid på sig med dukning och dekoration.










En av mina senaste loppisälsklingar är denna vita porslinsbricka. Just nu med gamla snapsglas med hundkex i.






Vågade inte duka ute, så det fick bli vid matsalsbordet med balkongdörren öppen. Det blev en kväll med både sol och regn. Drinken ute, som jag hade gjort av min syrensaft blandat med Schweppes lemon och spetsat med gin. Nästa år kommer det att bli trippel sats av syrensaft här!






Marängerna blev till en sviss med jordgubbar, blåbär, dajm och chokladsås.





Kvar står nu blommorna från dukningen i grupp på bordet. 



 
 
 
Farligt att ha kvar skålar med pinfärsk lakrits som blev över, munnen full i detta nu...
 
 
 



Igårkväll däremot familjemiddag. Svajjigt väder, planen var chorizosoppa. Men hoppet finns ju om en solig kväll på altanen så utifall att det skulle bli så...






 fanns det majskolvar att grilla som tillbehör till soppan.











Det blev en solig kväll!











Långt middagsfix igår också med brödbak.










Mitt favoritbröd gör skäl för sitt namn "Ett fantastiskt bröd" (Anna Bergenström) Receptet här.











Rabarberpaj, här är receptet på min bästa.




Ingen sommarmiddag utan ett parti av Majas trädgårdsspel hos oss. Ett sprillans nytt igår då vi slitit ut det gamla!





Vardagsmiddag extra allt, avslutades med massvis av biggaråer.





Nu mot dagens mission, putsa fönster. Aptråkigt men jag tar det easy med en kaffe och en skål bigarråer vid min sida!


                                                       Kram Jenny





tisdag 23 juni 2015

Tinas Sommar







En ny kokbok har flyttat hem till mig! Tinas sommar, Bonnier fakta.




Första receptet jag provade var, Inlindad fläskfilé, sötsyrlig paprika med oliver och salladslök och ärtguacamole.




Mest för att jag älskar paprika i alla former och tyckte att det lät som ett fantastiskt tillbehör.




Det var det också! Paprikan får en underbar smak av äppelcidervinäger och honung. Ny favorit hos både mig och J.




Supervacker grön vitaminkick är ärtguacamolen.












Supergod smak på köttet blir det av schalottenlök, kapris, dijonsenap och lufttorkad skinka.








Köttet funkar både på grillen och i ugnen, hoppas på grillen nästa gång.....




Så det lilla söta efteråt såklart!




Valde citronkola med vit choklad.....





Ljuvlig.





Citronkola med vit choklad

5 3/4 dl strösocker
Saft och skal från 3 citroner
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

1. Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ned sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka tills temperaturen är 114 grader, här behöver du en stektermometer.
2. Tillsätt smöret i bitar och låt massan koka vidare tills temperaturen är 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör så den smälter.
3. Rör ned kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med massan. Häll upp den i två ca 25 cm långa brödformar eller i en mindre ugnsform och låt dem stå övertäckta i kylen i 1 dygn. Skär upp och förvara kolan i kylen.


Jättegoda! Jag slog in mina i Granits vaxade papper som jag är helt beroende av, det blev två gåbortspresenter i cellofanpaket med vackra band under midsommarhelgen plus massvis kvar till oss!

Förvara i kylen för att få den där härligt hårdsega känslan!




Tinas sommar rekommenderas! Jättehärlig att bläddra i och bara kolla runt som jag vill att en kokbok ska vara!

Jag gav en till min vän E också till hennes födelsedag!

Nu ska jag äta en sen frukost på altanen och senare idag blir det kanelbullebak med flickorna.



                                                                            Kram Jenny

torsdag 18 juni 2015

Blommig saft

Jag tycks aldrig vara i fas med bloggen, med tiden. Såhär i midsommartid så skulle det kanske vara så att jag hade gjort en massa fräscha sillinläggningar och snapssmaker.

Det har jag inte, jag är annars en mycket planerande person som organiserar och strukturerar, men inte här på bloggen så kanske är jag bättre på att vara här och nu tack vare bloggen.

Här och nu så är min Syrensaft klar!

Och jag vet att Syrenerna inte blommar längre på så många ställen, kanske uppe i norr?

Annars kan det vara värt att spara detta receptet till nästa år av syrenblomning.
























Syrensaft

60 blomklasar (lila bondsyren)
1,2 kg socker
1 citron
50 g vinsyra
1,5 liter vatten

1. Tvätta rent blommorna i kallt vatten eller lägg ut på vitt papper så att småkrypen försvinner.
2. Lägg blommor, socker och vinsyra i en hink.
3. Häll över kokande vatten.
4. Tillsätt rivet citronskal och saften av citronen.
5. Låt stå kallt i 2 dygn, rör om varje dag. Sila och häll upp på flaska.





Receptet kommer från ett litet tidningsklipp som jag hittade på jobbet!


Jag knep mina blommor precis innan de blev bruna samma dag som jag hittade receptet, om man nu mot förmodan har blommande syren nu men känner inte för att göra Syrensaft i midsommarhelgen så går det jättebra att frysa blommorna och plocka fram dem när lusten faller på att koka lite saft!















Det blir en underbar saft som påminner mycket om fläder i smaken, jag tänker att detta ska bli fina sommardrinkar i ljuvlig färg! Ska exprimentera fram en till nästa veckas tjejmiddag till att börja med!

När man blandar ut saften blir den ljusrosa!


Ska plocka vansinnigt många lupiner på söndag, har hittat ett nytt ställe!


Nu ska jag sova, har avslutat galet massa jobb i veckan och ser fram emot att bli bortskämd av mamma och pappa i min lilla hometown.


Önskar er alla en alldeles alldeles underbar midsommar.


                                                                               Kram Jenny