fredag 28 februari 2014

Björnbärssoppa och sega pistagebiskvier med citronsmörkräm



Här kommer som utlovat receptet på desserten från förra helgens söndagsmiddag. Den är absolut ny favorit i vår familj! Hittade som sagt receptet i en gammal tummad Amelia på vårdcentralen. Antar att den hade några år på nacken. Det brukar ju väntrumsmagasin ha!

Björnbärssoppa

500 g björnbär (Jag tog frusna)
1 vaniljstång
4 dl vatten
2 dl råsocker

1. Halvera vaniljstången på längden, skrapa ur fröna.
2. Lägg björnbär med vaniljstång, frön, vatten och råsocker i en kastrull.
3. Låt koka upp och sjud i ca 3 minuter.
4. Dra åt sidan och ta upp vaniljstången.
5. Mixa soppan slät.
6. Servera med len ovispad grädde och pistagebiskvi.

Enligt receptet så var detta beräknat till 6 personer och jag gjorde dubbel sats till 6 vuxna och 6 barn. Jag tyckte att det blev i minsta laget så jag kommer att öka på mängderna lite nästa gång.


Sega pistagebiskvier med citronsmörkräm

100 g osaltade skalade pistagenötter + lite extra till garnering
1 1/2 dl florsocker
2 äggvitor
1 msk strösocker

Citronsmörkräm

125 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
finrivet skal av en liten citron
1 msk saft av citron

1. Mixa pistagenötterna till fina smulor med florsockret.
2. Vispa äggvitan ganska fast, tillsätt sockret och vispa riktigt hårt.
3. Rör försiktigt ner pistagemixet. Lägg gärna över i en spritspåse (Gjorde inte jag)
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Spritsa eller skeda ut ca 60 klickar på bakplåtspappersklädda plåtar. (Jag fick ca 40, och då blev mina lagom små tycker jag)
6. Låt dem vila i ca 5 minuter, grädda sen i 7-10 minuter eller tills de har fått lite färg, låt svalna på plåten.
Smörkräm: Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen riktigt luftigt. Bred eller spritsa ut krämen på hälften av de helt avsvalnade biskvierna, lägg ihop till sandwichar. Garnera med lite hackade pistagenötter, jag pudrade också med florsocker.





Själv befinner jag mig just nu på sportlov i Trysil! Här är det dimmigt värre men underbart med miljöombyte och hotellyx!

                                                  Kram Jenny









söndag 23 februari 2014

Set the table with love




Här har precis dammet lagt sig efter vår söndagsmiddag. Vi har passat på att fira lite födelsedagar som vi river av hela familjens utom min under kort tid här. Idag så har vi firat J i efterskott och Pärlan i förskott med delar av min familj. Älskar de här servetterna från Day Home, det är jättesällan jag köper pappersservetter. Använder bara i tyg nästan, men dessa kunde jag inte motstå!


Vårdukning idag, med aprikosfärgade nejlikor i gamla konservburkar. Nejlikor har börjat få komma in här lite då och då. Har inte direkt varit nån favorit hos mig, men jag tycker att de är fina att duka med. Budget också, en knippa från Willys räcker till hela dukningen!


Vi började med lite bubbel och snittar.


Fröknäcke som var och en själva brer färskost med wasabi på.


Sesamkex med salmalax och en grön topping med smak av rosépeppar och citron.




Extra kul att duka idag med nya skålar från MY STORE. De följde med mig hem från bloggeventet förra helgen. Kunde inte motstå dem och så var det jättebra pris helgen till ära! I en av goodiebagsen fanns en rabattkupong med 20 % härifrån också!


Tre skålar var det i kitet och största och minsta dukade jag med idag till grönsallad och senapscreme. Jag hade hittat recept i en gammal Amelia på vårdcentralen som jag fotade och de suddiga bilderna blev till vår söndagsmiddag.


Jättebra nya recept och framförallt desserten kommer att bli en ny favorit här i huset. Dessa små pistagebiskvier åt vi till en björnbärssoppa! Receptet kommer i nästa inlägg! Den var underbar och alla hade kunnat äta dubbla portioner.


Dags att gå och knyta sig, jag har sovit alldeles för lite på sista tiden, igårkväll var vi på middag hos ett par vänner här i byn. Så mycket wine and dine har det blivit denna helg. Nu ska jag tömma diskmaskinen och fylla på den igen i sällskap av en kopp te sen sova. Godnatt kära ni!
 
                                                                 Kram Jenny 





tisdag 18 februari 2014

Tre nyanser av pastell


När jag för ett par veckor sedan var inne i city på brunch och musikal så fanns det en helt liten stund däremellan för en bensträckare, min gick till Mathilde. Där fanns dessa ljuvliga skapelser, min blick dras ju just nu till allt som är ljust paselligt grönt och blått.



De är riktigt stora och ganska tunga, så jag var osäker på om de skulle funka till kaffe. Jag tänkte annars får det bli soppskålar. Men de funkar alldeles utmärkt! Ni vet inte hur mycket jag älskar kaffe men jag är galen i kaffe och kan dricka kopiösa mängder. Jag kan nästan leva på det ibland... När jag går och lägger mig på kvällen så längtar jag till morgonen då jag ska få första koppen, den bästa! Helst i sängen serverad av J!


Japp jag bjuder på en bild av mig själv idag och det händer ju inte helt ofta! Man ser på muggen hur mycket kaffe som Pärlan och jag skvimpade ut under denna fotosessionen, halva vardagsrumsgolvet närmare bestämt. Det har var dagens sista kopp, den är också himmelsk. Efter jobbet, för där har vi inte direkt lyxkaffe så där blir det ofta te. Men idag så har jag och Ärtan hunnit med att gå på kondis, vi fick en liten lucka efter tandläkaren. Jag älskar sån stulen tid!



Här är min Valentine´s bukett från mig själv till mig! Den är helt ljuvlig och det är en sån gammal bukett som Coop reade ut för 29 pix! Jättestora fluffiga champagnefärgade, de ska få nya snitt och nytt vatten sen! Annars så har vi fokus på mannen i familjen då det är alla hjärtans för han fyller nämligen år då. Fast jag fick en bukett av honom också..

Dags att sätta fart, köket i kaos, tvätten skriker på mig från tvättstugan, flickorna hamnat framför något vansinnigt program på TV och ska förflyttas till sina sängar!

                                                                           Kram Jenny

måndag 17 februari 2014

Kvinnan i fokus


Nya möten, fantastiska, roliga, trevliga kvinnor, inspirerande föreläsningar, godsaker, kaffe, mingel, yoga, goodibags, tävlingar, vinstregn, signerade prinsessböcker, modevisning, shopping, middag, bloggerskor, skratt, långfrukost.

Tack Pernilla och Diana för en fantastiskt fin helg på Krusenbergs herrgård.

Modevisning
Efter yogan
Ida med Adaras Blogazine både föreläste och visade mode
Möjligheter att shoppa hos fina utställare

Ni ska få se vad som följde med i min shoppingkasse sen är jag packar upp den.


Mycket energi är tankad till att ta tag i den här nya veckan, trots att jag stöp i säng igår och inte orkade göra det här inlägget. Nu har jag smitit upp först och njuter av att ha köket för mig själv och dricka en jättestor kopp kaffe i tystnaden.

Jag älskar att fotografera. Sådana bilder som jag brukar ha härinne på mat och så. Till varje inlägg tar jag ca 150-200 bilder... Jag är usel på mingelbilder, så att fina bilder från de här helgen får ni frossa i hos andra! Mina är ganska suddiga och inte så många, jag har inte upplevt helgen genom linsen, jag behöver lära mig en hel del. Dålig kombo att älska att fotografera och vara rent tekniskt oduglig!

Den här Instagrambilden gjorde att jag vann ett nattlinne från beachhouse!





Jag brukar aldrig ha tur med tävlingar och vinster! Det hade jag i helgen! Ett nattlinne från beachhouse har stått på önskelistan länge och nu hänger det i sovrummet! Jag kommer också att bli uppgraderad underklädsmässigt tack vare min vinst i vinstregnet!

Lippgloss, bra med ett nytt om man som jag tappade sitt i toan när jag gjorde en snabbfix inför föräldramötet på jobbet...

 

Så nu grymt sen till jobbet efter att ha bråkat mer än vanligt med Blogger!

Önskar er alla en fantastisk vecka!

                                                               Kram Jenny



onsdag 12 februari 2014

Möblera om litegrann



I vårt sovrum står Ikeafåtöljen Jennylund, det är min favorit bland Ikeas fåtöljer. Ganska liten utan att se näpen ut. Den inhandlades för längesen för att någon sa till mig när jag skulle få barn; "det är jättebra med en fåtölj att sitta och amma i i sovrummet" Inte en endaste liten gång har det ammats i den kan jag säga, men jag tycker om den och den är inne på klädsel nummer tre, först ljusblå bredare ränder i vårt sovrum när det skulle ammas, sen ljusrosarandig i Pärlans rum i gamla huset och sen marinblå och vitrandig i fem hela år i vårt sovrum. Nu önskar sig Pärlan en fåtölj till sitt rum, och då tänker jag att denna kan åka tillbaka med ny kostym igen! Jag vill helst ha en från Bemz.

Bild från Bemz

Jag gillar den här färgen, modellen och tyget från Designers Guild. Men det blir nog too much och enklare med en vit..

Bild från Bemz

Jag tycker att den här modellen "Loose fit country" är helt underbar inte så tajt och lite skrynklig som jag gillar. Om jag väljer den så får vi en fåtölj som vi kan flytta runt lite varstans i huset. Men den är ju betydligt dyrare än en enkel vit från Ikea, med tanke på att den ska börja bo i ett tonårsrum och en massa olika jeans ska sitta i den så kanske det är bäst med en billig Ikeaklädsel?


Riktigt tråkig om man jämför med den lyxiga varianten i lösa skrynkliga linnet från Bemz.. Det går ju att tvätta, hur skulle ni ha gjort? Jag väljer sällan eller aldrig funktion före form...


Här är ett loppisfynd från i somras som jag släpat ut från garderoben, tänkte ersätta med i vårt sovrum, känns sådär. Plötsligt älskar jag min randiga Jennylund och vill alltid ha den att kasta kuddar och kläder i...

 

Kanske ska den stå kvar hos oss fast med ny skrynklig linnekostym?



Det är denna som ska ersättas hos Pärlan, för att flytta in till Ärtan och bli förvaring åt allt det rosa legot som vi plötsligt drunknar i.



Jag ger upp, jag tycker det är så svårt att möblera om när jag väl funnit platser och det som har kommit hit, det stannar... Jag går och lägger mig istället, ska bara tömma diskmaskinen..






Detaljer från sovrummet.




Ett citrusträd som har sett bättre dagar, såhär såg ju olivträdet ut förra vintern och det mår bra nu. Därför så vill jag inte slänga det trots att det inte utgör den fräschaste inredningsdetaljen i sovrummet kanske...

Nu går jag och lägger mig, imorgon är det en helt ny dag! Lovely!

                                                                                        Kram Jenny

                       

söndag 9 februari 2014

Desserttips från ELLE


Måste bara tipsa om en superfräsch dessert från senaste Elle Mat & Vin, jag har ju redan höjt det numret till skyarna men jag gör det igen! Det här är från deras alla hjärtans dagsmeny som fanns med.
Jag gjorde denna förra lördan när vi hade några vänfamiljer från byn här på middag, så tanken var att det här inlägget skulle kommit förra söndan! Men det kommer nu istället, en galen vecka har jag haft vad gäller allting! Här på min blogg så skriver jag och fotograferar om mina passioner mat och inredning, däremellan kan mitt liv vara det totala kaoset långt från goda och fina saker men här handlar det om det som är gott och fint i mitt liv! Ett andningshål, för jag springer fram i hundratio hela tiden. Jag gillar att ha det så men ibland måste jag vila lite och det gör jag i bloggen.


Yoghurt- och bärdessert med rosensirap.

1 liter blandade färska bär
2 dl turkisk yoghurt
1 urskrapad vaniljstång
2 tsk florsocker
1/2 dl myntablad

Rosensirap med mynta:

1 dl rosenvatten (finns i exotiska butiker och på Willys)
2 1/2 dl strösocker
1 msk citronsaft
Ett par droppar röd karamellfärg (om du vill ha röd sirap)
1 dl mynta (helst asiatisk, det hittade inte jag. Gick bra med vanlig)

Koka upp rosenvatten och strösocker. Låt puttra under omrörning till en sirapsaktig karaktär, ca 10 minuter. Det är viktigt att sockerkristallerna löser sig. Det doftar starkt men smaken blir lagom. Pressa i citronsaft och smaka av. Droppa i karamellfärg efter tycke. Häll upp sirapen på burk och låt svalna, då kommer den att tjockna något. När sirapen är avsvalnad, rör ner finhackade myntablad. Rör samman yoghurt, vaniljfrön och florsocker. Fyll vackra skålar med bär, toppa med yoghurt och ringla över rosensirap. Avsluta med färsk mynta.


Enligt receptet så är detta till 2 personer, det är ju en Valentinmiddag för två i repotaget! Men det räcker till fler, särskilt sirapen!

Jag har hunnit gjort den igen sen dess i fredags på en mingelbuffé som jag fixade åt en kund! I pyttesmå formar som munsbitar tillsammans med 4 andra minidesserter. Nej jag levererar inga bufféer nu! Detta var en annan variant där jag fixade allt hemma hos kunden, en mingelbuffé plus dekorationer med blommor och även var kvar och fixade under hela festen. Det var detta uppdrag jag berättade om, jag lovade att ni skulle få följa med. Det fick ni inte... Allt som inte fick hända hände från att jag fick halsfluss i onsdags, det löste sig smittfri på 2 dygn med penicillin. Men så att säga kniven på strupen, min hjälp fick sjuka barn så jag hade bara mig själv att räkna med. Så på alla sätt så kämpade jag mot tiden, jag fixade det ändå också tack vare min fantastiska make och försenade gäster! Men det fanns inte en sekund över för att fota som ni säkert förstår, allt fokus på maten! Ingen sovmorgon dan efter heller för då hade vi sedan länge en bokad citydag med Flachdance-musikalen och brunch på Berns! Ett gäng brudar med dito döttrar! Både Flashdance och Berns brunch rekommenderas varmt!





 
Lika roligt som det är att duka och piffa till ett dinnerparty, lika vilsamt är det att dagen efter arrangera om alla blommor som har varit dekoration och nya blommor som man fått av gästerna kanske. Färska blommor överallt de här nejlikorna köpte jag som dekoration till barnbordet på vår födelsedagsbrunch för veckor sedan. Sen fick de bli bukett på köksbordet sen dekoration på barnbord igen förra helgen fastknutna i servetter och nu i ett glas på soffbordet! Bra jobbat av en budgetbukett från Willys!
 
 
 Lyxtulpaner tillsammans med vita ranukler fick jag av vännerna förra helgen. Tulpanerna har lämnat in men ranunklerna står sig än!
 
 
 Ytterligare bukett från vänner som fortfarande står sig! Men nu ska jag åka och handla och då ska det få följa med blommor hem, vi ska runda av denna intensiva veckan med middag hos grannarna så de är inte till mig! Ett bra slut på den här veckan! Så tar vi tag i nästa vecka sen som ju har en jättespännande helg med bloggevent, vilka ska med?
 
 
Tusen tack för alla kommentarer, jag blir så glad när ni lämnar ett avtryck!
 
                                                                      Kram Jenny